Case Study: The Last Word Cafe

  • Last Word Cafe
  • Last Word Cafe
  • Last Word Cafe
  • Last Word Cafe

Specification Summary

Bespoke modern designed steel framed single module to be utilised as a catering facility for the British Library.

  • Client:

    The British Library

  • Sector:

    Retail

  • Size:

    60 m2

  • Programme:

    6 weeks

  • Location:

    London

The British Library, built in the 20th Century and home to over 150 million treasures of cultural interest, was looking to enhance its surroundings by adding a stylish Cafe to its popular piazza

The brief

The British Library offered the challenge to Buckinghamshire-based project management consultancy firm, Creative Consulting Partnership, who quickly realised that due to the location and timescale requirements, traditional building methods would not be compatible.

The piazza itself was situated above the rare books section and would not be capable of coping with the heavy loads associated with such traditional building techniques.  Furthermore, site access was extremely limited due to the buildings close proximity to the busy Euston Road area in London.

The solution

Servaccomm proceeded to manufacture a one-storey building that would be capable of being in position within a matter of days. 

The building was lowered into position in the early hours of a Sunday morning and all that was left to complete the project was to plug in the utilities, prepare the seating area and fit a disabled ramp. Ten days later, The Last Word Cafe was up and running, serving tea and cream buns to its avid literary clientele.

Speed of construction

Servaccomm could offer a speedy building solution and expertise being able to operate under seriously restrictive conditions. This was an ideal opportunity to utilise the benefits associated with modular off-site construction techniques - manufactured in a controlled factory environment, delivered to site with all internal fixtures and fittings installed, together with a prompt handover.  

Design & build features

A sleek, contemporary Cafe with suspended ceilings, glazed curtain walling to three elevations, automated doors, air conditioning, full ceramic floors and dry-lined internal wall finished was constructed.